Într-o ediție transmisă live de Gândul, avocatul și fostul procuror Liviu Drăgănescu a explicat mecanismele juridice aplicabile în cazul unei eventuale anulări a alegerilor. Acesta a detaliat diferențele dintre renumărarea voturilor și anularea scrutinului, subliniind că doar în cazul anulării este prevăzut. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Potrivit lui Liviu Drăgănescu, repetarea scrutinului este posibilă doar în cazul anulării alegerilor, conform prevederilor articolului 52 din legislația electorală. Dacă alegerile sunt anulate, acestea vor fi reluate în a doua duminică de la data deciziei, cu aceeași listă de candidați.
„În situația în care CCR dispune anularea alegerilor, legea prevede foarte clar că primul tur va fi repetat în a doua duminică de la data anulării alegerilor exact cu candidații înscriși inițial”, a declarat Liviu Drăgănescu.
Drăgănescu a subliniat o diferență esențială: renumărarea voturilor nu echivalează cu anularea scrutinului. Procesul de renumărare poate doar să schimbe clasamentul între candidați, dar nu afectează validitatea alegerilor.
„Renumărarea nu înseamnă anulare. Este doar o verificare suplimentară care ar putea modifica ordinea candidaților, dar nu anulăm rezultatele”, a explicat acesta.
Acesta a continuat menționând că în cazul în care, după renumărare, ordinea candidaților se schimbă, doar această modificare este luată în considerare. Alegerile nu vor fi anulate, iar procesul electoral va continua fără întreruperi.
„Dacă în urma renumărării se constată o modificare în clasament, aceasta este singura schimbare. Alegerile rămân valabile”, a concluzionat avocatul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”